The painful cake väcker kritik

http://youtu.be/Gd3_rd4gOps

För ungefär 20 dagar sedan hände det en stor skandal i Sverige som kalladas ”tårta skandalen”

Det låter ganska litet men enligt mig var det verkligen stort, anledningen att jag skriver sent i bloggen om det, beror på att jag ville veta nästan allt innan jag dömer konstnären och alla som var med och skar i tårtan, inte för att jag skulle ändra min åsikt helt för det såg verkligen förskräckligt ut men det är fel att berätta något innan man väl vet mycket om det, man brukar säga ¨man ska inte ropa hej förrän man är över bäcken¨!

Den tårtan konstnären Makode Linde hade skapat symboliserade en mörk-hyad kvinna som skrek av smärta när man skar en bit från hennes kropp (en tårt-bit).

Konstnären Makode Linde säger själv att han med sin konstverk eller med ett bättre ord karikatyr ville ta upp frågor om människornas värde och hur de mörk-hyad människorna har haft det och har det och rasism.

Det är sant att han verkligen fick stor uppmärksamhet och många började prata om människorna och rasism.

Men var det verkligen ett sätt som var bra?, enligt mig så var det inte smart alls eftersom jag själv blev otroligt arg och ledsen när jag läste om skandalen och det som gjorde mig extra förvånad är att kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth själv skar upp en bit av den skrikande svarta kvinnan och åt uppsluppen upp sin bit!

Det handlar om människor, känslor och dess rättigheter, som rättighet är alla vi lika värda men man själv såg ju att det inte alls var så! den karikatyren gav en känsla som var hård, den skojade om saker människorna har varit med om och lidit av, saker som har gjort människorna att känna smärta och till och med dö! Svarta är som vita vi alla är människor, ingen idé och ta upp sådana frågor på ett sätt som sårar!

Enligt mig så var det ett rasist sätt!

Man ska inte använda sig av och förlöjliga den smärtan som människorna har och jag menar inte bara den mörk-hyad delen utan den ljusa delen också!

Det händelsen har blivit en stor nyhet  och skandal i Sverige men även i hela världen.

I världen så ger det en fel bild om Sverige, eftersom Sverige är ett land som verkligen inte är med rasist och annat.

Men när själva kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth åt från den tårtan vilket var en stor mod på ett osmart sätt så blir världen som inte kanske inte har så stor koll om Sverige lite osäkra!

Vad tyckte ni om det och hur tänkte ni när ni såg bilderna?

Advertisement

9 thoughts on “The painful cake väcker kritik

 1. Jag trodde att det handlar om kvinnlig könsstympning. Det förekommer så vitt jag vet främst i några afrikanska länder. Hemskt är det oavsett. Att uppmärksamma det är bra. Att göra det på det sättet… tja, jag kan ju tänka mig att konstnären tänkte att någon skulle skära, och vad… och så blev det en tårta. Kanske inte så vansinnigt lyckat i eftertankens perspektiv. Är personligen glad att jag slapp vara där.
  Kul att du tittade in till mej och gillade!
  Allt gott till dej!

  Like

  • Hej :D!
   Tårtan handlade om många ämnen man egentligen borde och kan diskuteras, en av de ämnena jag tog upp i bloggen som handlade om rasism och annat, jag själv tycker det är svårare att skriva om ämnen som kvinnliga könsstympning när jag själv inte vet eller läst mycket om det, men självklart var det lite det tårtan handlade om!
   Ett par gånger har jag läst om kvinnliga könsstympning i böcker som En blomma i öknen men det var för hemskt och jag la ifrån mig boken och tänkte det vore vara bättre för mig att vänta tills jag blir äldre och verkligen har styrkan att läsa om sådant och att de ämnen kan diskuteras i mitt hjärna!
   Hehe jag skulle verkligen inte vilja vara där heller!
   Tack, din blogg är väldigt bra :D!
   Ha en trevlig helg!

   Like

   • hej jag tittar in här hos dej
    en förfärlig historia det där med allt det där skrattandet runtom ..kvinnotårtan ..bu usch..
    Jag undrar ofta hur jag skulle ha kunnat ta alla såna otäckheter ..om det hade varit så tätt med sånt i media då jag var ung..jag satt mest oc lssnade på musik och läste ..ja oc skrev av Poesi
    du hade gillat Karin Boye dikten i min blogg ..välkommen ..ser här att du är i den ålder då jag skrev av den ,vilket sammanträffande .:) Jag hade tänkt skriva nåt mer om hur jag trodde att jag tänkte då ..vad jag redan då förstod ..om livet ..mitt liv

    Å ..hade du försökt läsa den boken En blomma i öknen ..jag läste den för ………..några månader sen ..och ja jag tycker du gör alldeles rätt ..lämna den till senare i ditt liv .

    Like

    • Hej hej :D!
     Ja, det är verkligen förfärligt!
     Jag tycker också om att läsa böcker men i den senaste tiden har jag inte haft lusten och det kanske beror på att jag inte hittar böcker som verkligen lockar till mig :D, har du några tips?
     Jag tycker om att läsa andras poesi, det är som ett äventyr, för poesi är blandade färger som sedan blir som en tavla man själv har skapat!
     Och dina dikter är jätte bra :D, heeh japp jag kände också att det var rätt av mig att lämna boken till senare i mitt liv hehe 😀
     Va kul att du kommenterade och gillade mina inlägg, gjorde mig glad!
     Ha en trevlig helg 😀

     Like

     • dessamma till dej ..
      och då du väljer vad du ska läsa ska du fortsätta gå efter din känsla tycker jag..fortsätt att lägga bort sånt som känns too much ..du som ännu är så ung ..ta till dej det som du känner ger näring åt in själ just nu
      ..det finns många chanser för dej att återknyta om det är något som kanske passar dej i ett annat skede av livet
      du är en så ambitiös tjej:)
      pressa dej inte för hårt

      Like

      • Japp, det är klart men jag tycker om de böckerna som får mig att skriva, som får mig att tänka och så!
       Tack så hemskt mycket :D!
       Det ska jag inte göra 😀

       Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s