Det dagliga livet en människa i staden Bagdad upplever;

Själv brukar jag alltid vakna tidigt när jag har skola, ta på mig kläderna, sätta på vatten kokaren och förbereda mig inför skolan. Själv brukar jag antingen cykla eller gå till skolan och det brukar ta i sin del ungefär 20 minuter, men under vintrarna blir det så halt och kallt att jag inte klarar av att gå den lagom stora biten. Så istället köper jag busskort. Mitt liv är inte särskilt intressant men inte heller tråkig. Jag har ett liv som vem som helst i Afrika drömmar på, ett liv som jag verkligen inte borde klaga på. Jag kan få det jag vill om jag bara vill, jag har möjlighet till gratis utbildning, trygghet, frihet och mycket annat.

Men så ser min dag ut på grund av att jag bor i Sverige, går till en svensk skola och får vara med i det svenska samhället. Men ibland brukar jag undra  hur mitt liv skulle se ut, om jag själv inte bodde i Sverige utom om jag bodde i hemlandet? Hur irakens skolor fungerar och andra små och stora detaljer i det irakiska vardagen.

Kära bloggläsare nu har jag chansen och försöka göra videobloggar där jag berättar hur livet är i Irak, där jag visar hur gatorna kan se ut och allt ni undrar kan ni få ett svar på. För på söndag lämnar jag nämligen svensk mark för andra gången och får gå på irakisk mark. Önska mig lyckan och om ni vill och känner er intresserade av de videobloggarna skulle det betyda mycket om ni kommenterade. Jag tror alla människor behöver någon som ger de snälla kommenterar för att de ska fortsätta ;)!

– Ursäkta mig om jag stavar fel, skrev detta inlägg utan att tänka på grammatiken och annat.

Advertisement

12 thoughts on “Det dagliga livet en människa i staden Bagdad upplever;

 1. Och smärre språkfel, men vad gör det! Det viktiga är att man förstår och det är verkligen helt lätt.
  Jag har läst texter av infödda svenskar som är helt obegripliga eftersom de varken använder stor begynnelsebokstav eller skiljetecken. Var slutar en mening och var börjar nästa? Det undrar man då och då förstår man inte utan att läsa om texten både här och där.

  Du kan vara stolt för din svenska. Det är ju inte ditt modersmål.

  “Det viktiga är att man … “ men det allra viktigaste är att du förmedlar något. Och det gör du på ett intressant och bra sätt. Jag ser därför fram emot din videoblogg. Var finner jag den? Jag går gärna in och kommenterar i mån av tid. Det ska bli intressant.

  Lycka till med videofilmandet, kram och trevlig resa!

  /Skvitt

  Like

  • Tack så jätte mycket för ditt kommentar, jag är väldigt glad över att du tycker det ska bli intressant gällande videobloggen.

   Det har du rätt i, det viktigaste är att man förmedlar sitt budskap men jag blir bara glad om folk rättar mina fel för då lär jag mig mycket snabbare och bättre! Tusen tack igen Skvitt :D!

   Like

 2. Nu en liten upplysning. Jag är övertygad om att det endast är en liten grupp, som är invandrarfientlig i Sverige. De flesta människor tar emot invandrare utan några som helst problem. De problem jag kan se är att så många nysvenskar inte ens vill lära sig språket. Detta ger grogrund för främlingsfientlighet, Jag grejar Svenska.(inte 100%) fast jag är uppvuxen här. Jag grejar även lite Engelska, men sedan är det stopp. Språkförbistringen gör att vi inte förstår varandra. Jag ser att du gör vad du kan, så kanske att vi i framtiden kan förstå varandra.
  Svante

  Like

  • Det har du rätt i, för min del har jag för det mesta känt mig välkommen och det är jag så tacksam över. Eftersom det är inte alla länder som ger så många möjligheter och så mycket trygghet och rättvisa som Sverige.

   Jag själv tycker att det minsta man som nysvensk bör göra är att göra sitt bästa för att lära sig det svenska språket för att kunna utrycka sig i ord och vara en del av samhället.

   Det blir roligt och se vad du tycker 😀
   Zuzu Rabi

   Like

 3. Efter vad jag har läst och hört om Irak så verkar det som att landet håller på att splittras mellan shia, sunni och kurder. Det är många som befarar att kurderna om några år kommer att bryta sig loss från norra Irak och förklara ett självständigt Kurdistan. Hur ser du på denna utveckling i landet? Anser du att Irak var bättre under Saddam Hussein?

  Like

  • Själv har jag faktiskt läst om denna utveckling att Kurdistan vill bryta sig loss från Irak men det har de inte än.

   Jag kan inte påpeka att det var bättre under Saddam Husseins tid för då styrdes landet av en diktatur som har dödat tusentals oskyldiga men själv när jag var ett barn så kände jag mig fri när det gäller att gå ut och leka, men mina föräldrar varnade mig att aldrig skoja om han eller säga något dåligt om honom för det kan kosta en livet! Men när jag väl tänker efter så har jag själv inte blivit skadad, jag hade känt mig trygg men det kan också bero på att mina föräldrar inte jobbade inom politik eller varken pratade så mycket om det!

   Men nu pratade jag om mig själv men om man pratar om ett helt samhälle är det annorlunda, det var ingen yttrandefrihet och man kunde verkligen inte göra som man ville. Men tryggare på ett sätt var det ju men orättvisare!

   Nu är det annorlunda, vi får rösta och har demokrati men för att vara ärlig tycker inte yttrandefriheten finns överallt! Man är alltid begränsad och rädd. När jag gick där fanns det alltid en stor risk att jag inte skulle komma tillbaka. Det som hände under kriget ahr påverkat människorna otroligt mycket och än idag brinner Bagdad och Irak. Hoppas mitt svar svarade på din fråga :)!

   Like

 4. P.S jag är en svensk som har många vänner från Irak och andra delar av Mellanöstern. Jag tycker att utvecklingen i Mellanöstern är jätte intressant, därav mina frågor till dig. 🙂

  Vissa irakier jag talar med (särskilt sunni muslimer), säger att det var bättre under Saddams tid för då kunde folk gå säkra på gatorna utan att riskera att bli bombade eller kidnappade av terrorister. Dessutom så hade Iraks kvinnor fler rättigheter under Saddams tid. Efter Saddams fall så har dom islamistiska mullorna i Iran börjat få allt starkare och starkare inflytande över Irak. Detta har gjort att Irak håller på att förvandlas till en Shia islamisk republik (precis som Iran).

  Under Saddams tid vid makten så kunde kristna i Irak ha sina kyrkor i fred… i det nya (islamistiska) Irak så bombas kyrkor, och dom kristna kidnappas på daglig basis. Över 1 miljon kristna har flytt landet sedan Saddams fall.

  Jag har flertalet gånger hört många irakier säga att dom hatar varandra. Att dom inte vill vara en del av ett enat Irak.

  Shia muslimer hatar Sunni.
  Sunni muslimer hatar Shia.
  Kurder hatar Araber.
  Araber hatar Kurder.
  Muslimer hatar Kristna.
  Kristna hatar muslimer.,,,,,,.

  Haha, förlåt om det blev rörigt… men alltså detta extrema hatet, det verkar som det aldrig tar slut i Mellanöstern! Vad ska man göra för att lösa dessa problem på lång sikt?

  Like

  • Det låter väldigt kul att du har massa vänner från mellanöstern, alltid lika kul med nya kulturer.

   Det är så att Irak börjar sakta förvandlas till en shia islamish republik vilket verkligen jag är rädd för. Men det som händer är att det är så många länder som börjar ta sin plats i landet.

   När jag åkte dit så hade jag förväntat mig att jag skulle alltid ta på mig långa kläder för att visa så lite som möjligt, men när man väl kom fram där så hade tjejerna på sig helt vanliga kläder. Så gällande klädseln är det ännu inte ändrat men det kan bero på att jag åkte till just Bagdad som är huvudstaden.

   Det som händer i landet som du själv har skrivit om att det bildas så mycket hat mellan folket, det gör så ont för det är det som rasar och förstör hela landet! Själv är jag muslim men älskar varenda människa och tänker inte så mycket på religionen och annat. Det beror inte på att jag har kommit till Sverige utom det beror på hur jag under barndomen spenderade min tid med människor som tillhörde de flesta religionerna. Mina föräldrar har sedan länge lärt mig att hatet inte löser någonting utom att kärleken kan bygga och utveckla livet!

   Det är så sorligt att det är så i Mellanöstern men under den tiden jag spenderade i Irak så insåg jag att människorna älskade varandra utan att tänka på religionen och annat men det är människor som anses tillhöra den högre klassen av samhället som bildar dessa skillnander.

   ¨Vad ska man göra för att lösa dessa problem på lång sikt¨ är nog en fråga som har diskuterats i årtal men själv från mina 15 års erfarenhet på jorden tycker jag att politik aldrig någonsin ska blandas med religionen. För om detta händer så rasar allt ner! Jag tycker även att de som styr landet inte bara sträver efter att få makt och så mycket pengar som möjligt, man ska sträva efter folkets bästa! Svaret är ju enkel och skriva men att utföra det, då är jag osäker att det kommer att hända. Inte så länge Mellanöstern har så många fiender runt omkring sig!

   – Hoppas mitt svar svarade dina frågor och undringar och ursäkta mig för grammtiks och stavningsfel :)!

   Like

  • Ja, det kommer jag :D! Hoppas du kommer att gilla de men som du kanske själv har läst så hjälpte situationerna i Bagdad inte så jätte mycket. Jag gick inte ut så ofta men jag hoppas att videon blir rolig och intressan ändå :)!

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s