Lägg ner skämt om religionen.

Hej bloggen!

En sak som jag har tänkt väldigt mycket på men tyckte inte om att skriva upp det här i bloggen eftersom jag skriver inte om religionen.

Men ibland kan det gå fööööööör långt, jag menar man sitter där bakom skärmen och skriver massa saker om Kristendom, islam, buddism, judendom, hinduism eller någon annan religion?

När man inte ens vet så mycket om de religionerna, jag själv som muslim vågar inte prata mycket islam för det är svårt.

För att kunna prata om en religion ska man ha så mycket kunskaper om just den religionen.

För att jag ska skriva om islam måste jag sitta och läsa om islam, läsa koranen och veta allt. Inte bara gå efter saker andra människor gör.

Som t,ex terrorister, det står inte någonstans i islam att det är tillåtet att döda oskyldiga människor, döda människor från en annan religion eller annan grupp!

Det står att alla religioner ska accepteras och respekteras.

Så jag blir väldigt arg när jag läser skämt om religionerna, överdrivna skämt.

Nu tog jag islam som t,ex för det är den religionen jag vet mest om och har den rätta informationen.

Så jag blir sååå arg när jag läser skämt om heliga Jesus, Profeten Muhammed, Budha eller hindu gudar.

Man märker också att många kan gå över gränsen, många tar ämnet och säger vi har   yttrandefrihet.

Men yttrandefrihet handlar om att man säger det man tycker, tänker utan att såra någon vilket man gör när man skämtar om de känsliga ämnena.

Jag själv blir så glad när jag läser om andras religioner, jag tycker det är så kul att kunna förstå hur människor tänker och är.

Så jag själv tycker, lägg ner sidor med hat och de skämten !

Alla vi föddes människor och tillhör olika religioner.

Vad tycker ni?

– Ni får ursäkta mig ifall jag inte nämnde alla religioner!

Advertisement

14 thoughts on “Lägg ner skämt om religionen.

 1. Jag håller absolut med, det är många som har skapat sidor om Islam,och till med kristendomen så jag tycker att det är så modigt av dig att du tar upp det. Jag är själv muslim och jag tror inte att jag vill höra någon snackar dåligt om Islam, eller om är en kristen då skulle man inte heller vilja att någon snackar och skriver dåligt om deras religion.
  Jag håller med Zuzu, jag önskar om det fanns mer som dig
  Från din vän: Kawthar 🙂

  Like

 2. Jag tycker att man måste kunna skämta om allt. Skämt är ett sätt att kritisera, och en religion som inte klarar av kritik är byggd på felaktiga grunder. Om jag ska förklara mig: om du tänker dig att jag hittar på att alla måste säga “jippie” varje gång de går över en tröskel och vi gör en lag om det i sverige så kommer folk kritisera den lagen antagligen, eller hur? Om folk då frågar varför ska vi säga jippie när vi går över en tröskel? Då har jag inget svar på det, för det är en helt sjuk regel. Jag kan bara säga: NI BARA MÅSTE DET!! PUNKT SLUT!! Jag har liksom inga argument för det.
  Om jag däremot säger att man inte får mörda någon och vi gör en lag om det (som redan finns) och folk skulle kritisera den lagen så finns det massor av argument till varför det är fel att mörda någon.
  Samma är det med religionen. Tex att man inte få äta griskött, den regeln infördes för väldigt länge sedan när man blev sjuk av bakterier i griskött (vilket man kan bli idag med om man får kött från en gård där de har dessa bakterier och ifall man inte genomsteker köttet). På den tiden var det en jättebra regel för det räddade kanske många människors liv. Men nu, när vi kontrollerar uppfödningen av grisar och om man genomsteker köttet är det ingen fara och regeln har alltså tappat sin funktion. Om man då kritiserar den regeln inser man att den inte håller längre.
  Man måste kritisera för att utvecklas. Saker och ting ändras. Världen ser inte ut idag som den såg ut när Mohammed och Jesus gick här på jorden. Accepterar man inte att saker ändras kommer man leva kvar i någon slags stenålderskultur.
  Alltså måste man kunna skratta åt det som är dumt i religioner. Man måste kunna anpassa religionen efter den tid vi lever i.
  Om vi däremot tar en av de viktigaste relgerna inom kristendomen: du skall icke dräpa (alltså du ska inte mörda någon), så håller den fortfarande. Och den regeln är det aldrig någon som skämtar om, för den är sann, det finns inget kul i den.
  Men att Mohammed gifte sig med en nioåring är lite äckligt. Den regeln är inte sann längre. Vi tycker inte att det är ok idag att ha sex med nioåringar. Men det tycker man fortfarande i vissa länder, och då måste man kunna kritisera det, hur helig Mohammed än är.
  Och att skämta om något är kritik. Det är väl därför folk blir upprörda av skämt om religionen, på grund av att de inser att det är kritik.

  Like

  • Först och främst vill jag tacka dig för ditt kommentar och att du delar med dig din tankar :)!
   Det är helt naturligt att religionen med tiden ändras lite och människorna anpassar sig till den världen vi lever i och tiden.
   Förr i tiden då profeten Mohammed och heliga Jesus gick på jorden var det helt annorlunda, människorna som levde på den tiden var inte som oss nu!
   De levde och tänkte på ett annat sätt, sätt som hade både fördelar och nackdelar.
   Så en av de nackdelarna världen hade då var att många gifte sig väldigt tidigt, en 13 årig tjej motsvarade en 23 årig på vår tid!
   Så det var inte så konstigt att just profeten Mohammed förlovade sig med en nioåring och gifte sig sedan med henne när hon var 13 år.
   Det var nästan hela världen som gjorde det, och det har jag också läst i många historia böcker och det tror jag du också har! För som du säger det var annorlunda!

   Men bara för att profeten Mohammed gifte sig med en 13 åring betyder det inte att muslimerna ska göra det nu, för man ska anpassa religionen efter den tiden man lever i!
   Jag menade med mitt inlägg att det vore vara bättre att bara kritisera eller fråga om saker man inte förstår istället för att skämta om de, för vissa ämnen kan vara för känsliga!
   Men det finns många som gör karikatyrer om religionen som är väldigt roliga fast inte så känsliga och på ett sätt där man visar respekt!
   Jag håller med dig totalt att en religion som inte tar emot kritik har svaga och byggd på felaktiga grunder!
   Jag tror att folk blir upprörda av skämt om religionen, på grund av att de skämten som är överdrivna och känsliga skrivs av människor som inte har kunskaper om just den religionen.
   För att kunna skriva ett skämten om profeten måste man läsa om hans liv, inte bara från muslimska människor. Det finns kända författare som har skrivit om profeten Mohammed.
   Som den franska lamartine, den engelska Geroge Bernard och Gandhi (http://www.youtube.com/watch?v=HdFUB7EDSmI) haha det pratas arabiska men det finns en översättning!

   Så för att kunna skämta om religionen ska man veta grunderna, veta kunskaperna och alltid fråga varför, tycker jag!
   Jag har vänner som kommer hem till mig ibland och tror att bara för att jag är muslim tycker inte jag så mycket om andra religioner eller tror på, det gör mig ledsen eftersom för att kunna tro på islam måste man också tro på de andra religionen. Jag tror på Jesus, Budha och mycket annat men följer profeten Mohammed!
   Så jag och min familj har till och med varit i kyrkan och tänt ljus, det som gör att det blir problem mellan religionerna är de människor som säger fel saker och människorna följer de!
   Det ska inte finnas något hat mellan religionen för alla tror på sin sak, och alla ser det stort!

   Nu skrev jag mycket om islam på grund av att du frågade och jag ville dela med mig lite kunskaper ;)!

   Like

   • Nej det borde inte finnas något hat mellan religioner och jag ifrågasätter aldrig muslimer som tror på samma sätt som jag, det vill säga att de använder sitt sunda förnuft och tänker själv innan de slaviskt följer det som står i Koranen. Och jag kritiserar även kristna som bara följer exakt vad som står i Bibeln för man kan inte följa det exakt idag när det skrevs för 2000 år sedan.
    Däremot finns det ju skillnader som är svåra att komma över om man ska prata om vilken religion man tycker är bäst (och eg ska man ju inte säga så för en religion kanske är bäst för just mig, och inte bra för någon annan). Du får gärna rätta mig här om jag har fel, men i Bibeln har vi gamla och nya testamentet, och gamla testamentet säger man är lite samma regler som judar och muslimer följer, vilket är bland annat öga för öga tand för tand, vilket betyder att om någon sticker ut ditt öga kan du sticka ut ögat på honom (nu gör vi ju inte så idag men det finns andra sätt att göra det idag som att man tex har dödsstraff för mord). Men inom kristendomen tror vi att Gud var hårdare och mer hemsk i gamla testamentet därför att då drogs människorna med väldigt mycket som de hade gjort fel, synd som man kallar det. Och på grund av att man hade gjort så mycket fel så fick man offra djur (får, lamm, annat) och man fick göra en massa ritualer för att liksom kompensera för det här. Men sedan kom Jesus och han dog för våra synder, alltså han tog på sig allt dumt vi hade gjort och dog för vår skull. Och efter det gäller inte längre öga för öga tand för tand, utan då gäller att om någon slår dig på den ena kinden så ska du vända andra kinden till, så att personen kan slå dig där med.
    Och den tanken förstår inte de muslimer jag har pratat med. De kan inte förstå hur man kan bli slagen och bara sitta passivt och vända andra kinden till, men jag tycker det är väldigt fint. Alla som tex demontrerat med icke-våld har kommit mycket längre än de som demonstrerar med våld. Om man bara sätter sig framför en stridsvagn tex utan att själv kriga, så även om man skulle dö så har man uppnått mycket mer, för alla som ser den händelsen kommer ta den svaga utsatta personens parti.
    Sen är det ju inte många kristna som lever efter det här tyvärr. Man kan bara se på USA så blir man ju mörkrädd över hur de beter sig mot folk över hela världen, och de ska ju kalla sig kristna. Men jag tror de borde gå hem och läsa Bibeln en gång till för det viktigaste som Jesus har sagt är; “störst av allt är kärleken”.
    Buddister och Hinduer är väl lite bättre på det där med icke-våld än vad vi kristna och muslimer är om man ser i världen och i historien.
    Även om jag är kristen kan jag därför tänka att hinduismen kanske eg är en bättre religion med tanke på vad den lär ut till de som följer den.

    Like

    • Vad kul att vi kommer överens om vissa saker och inte om andra för det är då en debatt startas ;D
     Man kan inte bestämma vilken religionen som är bäst för var och en har sina åsikter!

     Tänk dig att en människa är en kastrull, man gör ett misstag (synd) och kastrullen blir svart nerifrån, man tvättar av den genom att erkänna att man har gjort fel och lovar sig själv att aldrig göra det igen!
     Sedan gör man samma misstag en månad efter och kastrullen blir återigen svart, men den gången går det att tvätta av men inte allt. Det lämnar ett litet svart fläck! Så man kan inte göra ett misstag, erkänna och be om förlåtelse och sedan gör man samma misstag! Så vi människor har alltid en chans men när vi väl har fått den chansen kan inte vi göra samma misstag igen och igen och igen…

     Guds kärlek är stor, och gud ger inget hat till världen men hatet finns nog i oss människor! (inte oss men jag menar de som hatar andra och så)

     Jo, det är sant vi muslimer har öga mot öga och tand mot tand men det betyder inte då om någon tar ut dina ögon så gör du det samma. Självklart inte 😀
     Talesättet öga mot öga och tand mot tand är rättvisa, Det går ut på att vi alla människor är lika värda, så ifall en slår dig så ska du kunna säga emot och försvara dig själv!
     Låt mig beskriva det tydligare och närmare med ett exempel.
     En gång i tiden var Umar ibn al-Khattāb (han var ledande kompanjon och rådgivare till profeten Muhammed och var som islams kung) på väg och gick med sin käpp, en annan man gick bredvid och blockerade vägen utan någon mening.
     Så Umar tog fram sin käpp och knuffade till mannen med det för att visa att han blockerade vägen, gissa vad?
     Mannen vände sig och sa till Umar ” Med all min respekt kritiserar jag dig och säger du får inte göra sådär även att du är som islams kung, så jag kräver min rätt antingen här eller när vi väl träffas efter döden och mannen slutade med att säga Öga mot öga och tand mot tand.
     Umar ibn al-Khattāb började gråta stort och bad honom att han kan få sin rätt här, han kan få göra vad han vill!
     Då sa den gode mannen, jag förlåter dig!
     Så jag menar, en vanlig människa kan kräva rätten från islams kung. Det är så vi tänker med öga mot öga och tand mot tand men det är inte så många som förstår det!
     De tror att det innebär våld men egentligen är det bara rättvisa som gäller!

     Talesättet om någon slår dig på den ena kinden så ska du vända den andra kinden till, jo självklart är det fint och fredligt.
     Med den talesättet menar man då ifall någon människa gör illa dig, så ska du tåla, vänta tills han kommer en dag och ber om ursäkt men det betyder inte då att man inte får försvara sig när någon gör illa dig!

     Men det är tyvärr inte alls så många som följer efter de talesätten!

     Jag tror nog att religionens vapen är kärlek och fred men det är så många som tar in religionen i politiken.
     Det är då det händer katastrofer, politikerna vill ju ha så mycket makt som möjligt och det gör de genom att säga till människorna hur religiösa de är! Det är då människorna följer det de säger och politikerna bara hittar på och själva bestämmer det rätta och det som fel!
     Så jag tycker en av de största problemen vi bör tänka på är att inte ta in religionen i politiken.
     Buddism och hinduism är mer fredliga men inte alltid!
     För bara några månader sedan dödades 28000 muslimska barn, kvinnor och män av de buddismska soldaterna, även att muslimska soldater och politiker inte ens kommit i närheten av de (http://www.guardian.co.uk/world/2012/jul/20/burmese-muslims-violence-amnesty)
     Så jag menar muslimer, judar, kristna, hidusimer, buddhismer är egentligen inte våldsamma alls och har inte någon hat i oss men tack vare poltiken vår värld ser ut som den gör idag!
     Visst har vi utvecklats och har datorer, telefoner och kommit på hundra tals mediciner men alla har det inte bra världen.
     Det är tack vare politiken!

     😀

     Like

     • Ja jag tror också att det är människorna som har hatet inom sig, inte religionen, och det är så många som inte följer det fina som faktiskt står i texterna.
      Det jag inte tycker fungerar med öga för öga.. är att om jag slår dig på kinden, då får du kräva din rätt och slå mig på kinden, men då tycker ju din pappa att någon har slagit hans dotter och så slår han min syster och då tycker min pappa att någon har slagit hans dotter och så slår han tillbaka. Då blir det som i israel-palestina, det blir aldrig fred, för den ena tycker hela tiden att den andre har gjort fel och att de har rätt att hämnas.
      Det som menas med att vända andra kinden till är inte att man ska acceptera att bli slagen dag ut och dag in, utan det finns fredliga sätt att “ge igen”. Tex om min son slår mig tar jag hans hand och håller fast den och säger: så gör man inte, mamma blir ledsen, det gör ont på mamma, lovar du att inte slå igen om jag släpper din hand?
      Jag skulle ju aldrig få för mig att slå min son tillbaka. Han slår inte det för att han är elak utan därför att han inte vet bättre.
      Samma sak om jag skulle bli hotad av någon på bussen kan man fråga lugnt och stilla: vad menar du? varför säger du så?
      Man behöver inte reagera med att slå.
      Och det är inte så att man ska vänta på att den personen säger förlåt ifall någon har slagit mig, utan det är jag ska förlåta den, för när jag förlåter kan jag gå vidare, men när jag inte förlåter går jag och är arg och upprörd och låter den händelsen förstöra mitt liv. Men när man förlåter någon, dvs man inser att den personen bara är som ett barn, som gör dumma saker därför att den inte vet bättre (kanske blivit slagen av sina föräldrar så att han tror att det är enda sättet att få respekt), då kan man känna att man inte behöver hata den personen.
      Ja det är roligt med debatt 🙂

      Like

      • Talesättet öga mot öga och tand mot tand har en fortsättning.
       Det är ett stycke från koranen som har en fortsättning, öga mot öga och tand mot tand, den som förlåter sina bröder, det är den som väljer bäst!
       Nu låter det ganska konstigt men vissa ord i koranen är svåra att översätta.
       Jo öga mot öga och tand mot tand är rättvisa, och fortsättningen symboliserar människornas förlåtelse.
       Den har en längre fortsättning men det viktigaste är de två första delarna.
       För att förklara närmare tar jag upp ett exempel.
       När jag var yngre och levde i mitt hemland Irak slog en kille mig i skolan, jag började gråta och berättade för mina föräldrar det som hade hänt när jag kom hem, nästa dag gick min pappa med mig till killens föräldrar och pratade med de, de bad om förlåtelse och min pappa accepterade deras förlåt men sa till de att de inte ska göra om det 😀

       Det är vad syftet är med öga mot öga och tand mot tand, rättvisa och förlåtelse.

       En annan exempel:
       Ifall någon dödas utan någon anledning av en man, då ska den mannen få sitt straff.
       Inom islam sätter dem mannen i fängelse och sedan går de för att prata med familjen, antingen ska familjen förlåta mannen eller så kan han få sitt straff.
       Många förlåter för de tycker att det är ödet och ger mannen en andra chans.
       Men det händer självklart efter att polisen har vetat varför mannen dödade den andra och så!

       Självklart att förlåta är något man behöver göra! ;D

       Like

       • Men du representerar nog den snälla versionen av islam, på samma sätt som jag tycker att jag representerar den snälla versionen av kristendomen, för i de muslimska länderna förlåter man ju inte, där har man dödsstraff och man stenar kvinnor till döds och man hedersmördar döttrar och söner som väljer fel partner. För att inte tala om homosexuella. Och samma sak i det “kristna” USA, där man fortf har dödsstraff. Jag förstår inte det, för den enda som kan ge ett slutgiltigt straff ska ju vara Gud enligt religionen, så att döda en mördare ska inte vi människor hålla på med, det är upp till Gud, vi kan bara hålla undan mördaren genom att stoppa honom i fängelse så att han inte kan mörda igen. Men döda honom är inte upp till oss.

        Like

        • Jag representerar inte den snälla versionen av islam utom jag representerar de kunskaperna och den lärdom jag vet om Islam och jag tror att du också gör det!
         Jag tror som sagt att en religion ska ha regler för att världen ska kunna ha det bra och människorna ska kunna leva tryggt!
         Sen är det inte alla regler inom religionen som alla tycker om och förstår!
         Sjävklart är det upp till gud, men samtidigt har vi fått uppgiften att låta världen bli ett tryggare ställe!
         Jag menar ifall vi lät alla i världen mörda och varje gång vi ser någon döda någon annan så säger vi det är upp till gud, då blir vår värld som ett skog. En äter en och den som har känslorna kvar dör!
         Det är nog därför det finns vissa hårda regler inom religionen, men de reglerna skyddar oss också som personer, som människor i världen.
         Anledning att jag åkte från mitt hem, min skola, mitt land och min mormor var att sådana personer inte straffades, att sådana personer hade det bra även att de gjorde fel!
         Jag håller med dig att det är bättre att stoppa mördaren i fängelse men då tycker jag att det ska vara lång tid, han ska känna det felet han gjort!
         Det finns många regler inom islam som har ändrats men inte i alla länder.
         En människa som skadar någon annan människa medvetet ska få sitt straff, kanske inte dödsstraff men en lång tid i fängelset där han får tiden att tänka på sitt fel, där han får längtan till liv igen!

         Och hedern är ett stort ämne som har diskuterats många gånger i världen men det är inte alls lätt och komma överens!
         Enligt islam ska en flicka som gör det felet piskas och en kvinna som är gift som sviker sin man och gör de felet ska kastas med stenar.
         Och en man eller en pojke som gör det felet ska kastas med stenar.

         Men det är inte i många länder sånt händer nu, men samtidigt är det inte bara enligt islam sånt ska hända.

         Like

     • Glömde skriva också: kul att höra historier från koranen för jag har bara hört några delar av den tidigare!
      Och historien med kastrullen, där tror ju jag som kristen då att man inte blir förlåten av Gud förrän man menar vad man säger när man säger förlåt, alltså när man är riktigt ledsen för vad man har gjort. Och är man ledsen för det man gjort gör man inte det igen, för då har man ju förstått att det var fel. Så i vår tro kan man inte tvätta kastrullen om man inte menar sitt förlåt, och den gången man menar vad man säger, då blir kastrullen skinande ren och sen blir den aldrig smutsig igen (när det gäller just den “synden”, sen kan man ju göra andra synder med). Men i alla fall att en människa är inte dålig utan det är handlingarna som är dåliga. Jesus satte sig ned hos de som ansågs lägst i samhället som horor tex, och pratade med dem, och när de då ångrade vad de hade gjort så blev de “rena”.
      En människa måste ha rätt att göra fel och att ändra sig och att folk ändå inte ska se ned på honom/henne. För alla kan vi ju göra fel val i livet ibland.

      Like

      • Vad kul att du har hört den tidigare :D!
       Jo, det var det jag menade med kastrullen och håller den här gången med dig helt!
       För att kunna lära sig ska man göra fel, men samtidigt finns det misstag som man naturligt vist vet att man inte ska göra!
       Jag menar man behöver inte döda någon annan för att förstå att det är ett fel 😀

       Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s